Auteur: kees      Gezien: 1367      Datum: -

Een nieuw jaar vraagt om een frisse wind door het huishouden. Tijd om af te rekenen met probleempunten in je huis en met milieu onvriendelijk leven. Hier volgt een stappenplan om alles weer goed op de rails te krijgen.

Stap 1

Zoek ‘groene’ schoonmaakmiddelen en vervang elke keer dat een product bij jou op is, het product door een milieuvriendelijk alternatief. Overigens zijn simpele huishoudsoda en gewone azijn ook heel effectief!

Stap 2

Kijk een goed rond in je huis en bepaal wat het grootste huishoudelijke probleem is. Zoek een oplossing of systeem dat wel werkt. Simpele oplossingen werken vaak het beste. Is bijvoorbeeld het aanrecht altijd een rotzooi? Spreek af dat iedereen zijn afwas in de afwasmachine zet en gebruikte spulletjes terug in de kast zet. Draai elke avond de afwasmachine en maak hem ’s-ochtends leeg. Zo heeft niemand de ‘smoes’ dat er schone afwas in de machine stond.

Stap 3

Blijven er vaak lampen onnodig branden in huis? Maak om de beurt een gezinslid de ‘lichtfee’. Elke week is iemand anders de lichtfee en verantwoordelijk voor het controleren van de verlichting en voor het zo nodig uitzetten ervan.

Stap 4

Houd een familievergadering over op welke punten jullie nog meer kunnen bijdragen aan een schoner milieu; spullen naar de chemokar, gescheiden afval, minder lang douchen etc. Praat ook over wat een leuk item zou zijn om aan te schaffen voor thuis waar iedereen van zou genieten/profiteren. Dat kan iets groots zijn, maar ook iets kleins. Stel dat in het vooruitzicht als beloning als iedereen zich gedurende een periode inzet en aan de regels houdt.