Moderne koopgids van lampen


Auteur: ben      Gezien: 1277      Datum: -

Ter ere van Earth Day 2012 kwam Philips met een 10-watt LED lamp die met 83% meer efficiëntie verlicht dan een traditionele gloeilamp van 60 watt; het is de lamp die het meeste licht geeft met minimaal energieverbruik. De lamp van de toekomst zou je dus zeggen. Maar er hangt wel een pittig prijskaartje aan; hij kost zo’n € 35,-! Gelukkig kun je voor minder geld ook milieuvriendelijk verlichten.

TL lampen produceren een fel licht en zijn goedkoop in aanschaf en energieverbruik. Tegenwoordig zijn er ook TL lampen die warmer licht geven. Er zijn wel risico’s voor het milieu en de gezondheid.

Spaarlampen zijn eigenlijk een soort compacte tl lampen, vaak in de welbekende spiraalvorm. Ze gebruiken maar één derde van de energie die een gloeilamp verbruikt en gaan 15 keer zo lang mee. De prijs van deze lampen variëren afhankelijk van het merk en het wattage. De meeste gebruikt spaarlamp is 13 en kost rond de € 5,- en gaat zo’n 7 jaar mee. Een nadeel van deze lampen is dat ze wel een kleine hoeveelheid kwik bevatten; dus ga er voorzichtig mee om en behandel ze als ze kapot zijn als chemisch afval.

LED-lampen, light-emitting diode; deze technologie is nog efficiënter maar was altijd behoorlijk duur. Sinds de nieuwste ontwikkelingen gaan de prijzen omlaag. Een LED lamp brandt heeft 25.000 tot 50.000 branduren! Met LED verlichting kun je zo’n 80% aan energie besparen. Voor een woning is een 10 watt LED lamp het equivalent voor een 60 watt gloeilamp. Hij kost rond de € 25,- maar gaat dan wel tussen de 17 en 24 jaar mee!