Kinderen laten samenwerken met klusjes


Auteur: theo      Gezien: 1610      Datum: -

Klusjes doen in huis, of het nu om de afwas gaat of bladeren vegen, is altijd een hekel onderwerp. Het houdt de kinderen weg van hun spel en is daarom een punt waarom vaak geruzied wordt. Hoe krijg je het voor elkaar dat je kinderen gaan samenwerken en de klusjes wél doen?

Geef het goede voorbeeld

Als je kinderen zien dat jij met tegenzin huishoudelijke klussen opknapt of dat je er altijd met je partner ruzie over maakt, is het niet waarschijnlijk dat ze er zin krijgen om het van je over te nemen! Geef dus het goede voorbeeld en laat ze zien dat je goed kunt samenwerken met je partner. Prijs ook altijd je kinderen en laat zien hoe blij je bent met hun hulp.

Leg je kinderen uit wat het voordeel is van samenwerken, dat ze met teamwork eerder klaar zijn. Vertel ze dat ze met hun dagelijkse klusjes een belangrijke bijdrage leveren aan het huishouden en dat ze niet gemist kunnen worden.

Betrek je kinderen bij de indeling van het werk. Houd een familievergadering en bespreek wie welke taken zal doen en laat je kinderen met elkaar onderhandelen. Als ze zo tot een compromis kunnen komen hebben ze een gezamenlijk doel en krijgen ze de taken snel klaar.

Stel ook de consequenties vast wat er gebeurt als ze hun taken niet doen of als ze ruzie maken. Het beste is als deze consequenties direct in verband staan met het verzuim. Als je zoon bijvoorbeeld steeds verzuimt de prullenbak in de keuken buiten in de container te legen totdat de schillen en rommel om de prullenbak heen liggen, laat hem dan de vloer eromheen en de extra rotzooi opruimen.