Het beroep van de brandweerman


Auteur: adriaan      Gezien: 585      Datum: -

Het vak en de opleiding tot brandweerman

De taken van een brandweerman bestaan voor het grootse deel uit brandbestrijding en brandpreventie. Een brandweerman kan ook worden ingezet bij taken die niet direct met brand te maken hebben zoals hulp bij rampen, verkeersongelukken of ongevallen met gevaarlijke stoffen.

Om aan de opleiding als brandweerman te beginnen moet men in bezit zijn van minimaal een VMBO diploma. Er moet ook een verklaring van goed gedrag worden getoond en een medische verklaring. Tijdens de opleiding leert een brandweerman over onderwerpen als zelfbescherming en levensreddende handelingen. Voor opleidingen hoger dan brandweerman (brandwacht) dient men in het bezit te zijn van een HBO of WO diploma. Brandweermannen verdienen gemiddeld een salaris van EUR1700 bruto per maand.

Aan het werk als brandweerman

Een brandweerman komt te werken in een brandweercentrale. In ploegendiensten staat men paraat om op te treden in het geval van een brand of een ongeval. Het werk kan lichamelijk en geestelijk erg zwaar zijn.

Doorgroeimogelijkheden van de brandweerman

Er zijn voldoende doorgroeimogelijkheden voor brandweermannen. Er kan onder andere carrière worden gemaakt als brandmeester, hoofdbrandmeester en commandeur.